Liikunta- ja urheiluvaikuttajat koolla Helsingissä

19.5.2015

Liikunnan järjestöpäivään osallistui Helsingissä 19.5.2015 yli 150 liikunta- ja urheiluvaikuttajaa. Päivän keskeiset teemat liittyivät valtionavustusten myöntämisperusteiden tulevaisuuden linjauksiin sekä järjestöjen tulosten arviointiin. Järjestöpäivä alkoi hiljaisella hetkellä lauantaina edesmenneen KOK:n suomalaisjäsenen Peter Tallbergin kunniaksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Harri Syväsalmi kertoi avauspuheenvuorossaan tavoitteesta saada liikunnan edistäminen läpäisemään kaikki hallinnon alueet. Lisäksi hän painotti, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen liikunnassa on uuden liikuntalain myötä entistä vahvemmin koko liikuntakentän yhteinen asia.

– Jokaisella liikunnan vastuualueen virkamiehellä on oma vastuuministeriö valtionhallinnossa. Tällä pyrimme saavuttamaan 100 prosentin läpäisyperiaatteen liikunnan edistämisessä. Valtionapukelpoisuuteen teemme selkeät kriteerit ja kannustamme järjestöjä jatkuvaan analysointiin ja tulosten arviointiin, totesi Syväsalmi.

Valon ja Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson peräänkuulutti järjestöjen yhteistä tahtotilaa tulevaisuuden tavoitteisiin pääsemisessä.

– Olen ylpeä askeleista, joita olemme ottaneet suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa viimeisten vuosien aikana. Meillä on yhteisempi strategia liikkeen lisäämisessä ja menestyvässä huippu-urheilussa kuin aikaisemmin. Valoa ja Olympiakomiteaa johdetaan yhdessä, vaikka ne ovatkin omia järjestöjä. On tärkeä muistaa, että suuri työ tehdään paikallisella tasolla, sanoi Japisson.

Liikunnan alueellinen kehittämistyö etenee aikataulussa

Alueellista yhteistyötä kehitetään siten, että koko Suomessa olisi tulevaisuudessa saatavilla tasavertaiset ja korkeatasoiset palvelut, joista muodostuu selkeä kokonaisuus. Tällä hetkellä palvelutarjonta vaihtelee alueittain sekä saatavuuden että laadun osalta. Erityisasiantuntija Reijo Ruokonen ja Teemu Japisson korostivat osaamisen jakamista, yhteistyötä yli laji- ja aluerajojen sekä uusien toimintatapojen sisäistämistä.

– Kysymys on ennen kaikkea tunteesta: haluammeko olla yhdessä tekemässä isoa muutosta koko liikuntakulttuurin eteen? Tällä hetkellä yhteiset tavoitteet ja niistä johdetut toimenpiteet puuttuvat. Olisi myös hienoa, että meille rakentuisi suomalaisen liikunnan ja urheilun brändi yhteisille tavoitteille ja tekemiselle, Teemu Japisson linjaa.

Antidopingtoimikunnan roolia kasvatetaan

Urheilun eettisten asioiden hallinnointi sekä antidopingtyö yhdistetään yhteisen järjestön alle. Urheilun keskeisiin eettisiin kysymyksiin kuuluvat muun muassa ottelumanipulaatioiden ja katsomoväkivallan ehkäisy. Uuden järjestön neuvottelukunta laitetaan vireille mahdollisimman nopeasti.

Järjestöpäivästä löytyy keskustelua Twitterissä tunnuksilla #järjestöpäivät #sportalueet.