Näin syntyy 100-prosenttinen hymytakuu

4.5.2015

Varhaiskasvatuksen Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaa jalkautetaan kuluvan vuoden aikana kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen. Ensimmäinen Ilo kasvaa liikkuen -seminaari järjestettiin Hämeenlinnassa 14.4.2015.

Lähes 100 varhaiskasvattajaa Hämeenlinnasta ja pienemmistä lähikunnista saivat tietoa ohjelman sisällöstä, sekä sen toteuttamiseen liittyvistä käytännöistä ja tukimateriaaleista. Lisäksi osallistujat saivat mukaansa muutaman toimivaksi todetun liikkumista lisäävän käytännön jo ohjelman pilottivaiheessa mukana olleilta yksiköiltä.

Portilta alkaa pieni iloinen askel

Ryhmis Tammenterhojen yrittäjä Mari Pelkonen-Mutanen kertoi porttikortti-idean saaneen alkunsa liikkumis- ja hyvinvointiohjelman kehittämisaskeleesta noin kaksi vuotta sitten. Porttikorttipäivästä kertoo pihaportilla pilkistävä iloisen keltainen ohjelappu ja sen vieressä oleva pieni pussi, josta tulijat poimivat päivän porttikortin. Kortissa kerrotaan, millainen liikunnallinen tehtävä lapsen ja vanhemman, tai hoitoon tuojan, on tehtävä matkalla portilta sisälle. Tehtävä voi olla esimerkiksi pujottelua, hernepussin kantamista pään päällä, hula-hula-vanteen pyöritystä, koripallon pompotusta tai frisbeen heittelyä. 
– Eikä toteuttaminen todellakaan edellyttänyt suurempaa vaivaa. Netistä poimittiin tehtäviä kortteihin ja lapset otettiin mukaan aputoteuttajiksi korttien kuvittajiksi ja tekstien kirjoittajiksi.

Porttikorttia käytetään välillä lasten pyynnöstä, välillä spontaanisti, yleisimmin viikon verran kerran kuukaudessa. 
– Meillä ei ole ollut tarvetta päättää ajankohtaa jämptisti. Olemme ajatelleet, että näin siihen ei ”leipäännytä” niin helposti. Lapset kyllä muistuttavat, kun aikaa edellisestä kerrasta on kulunut riittävästi. On ollut kiva huomata, että porttikorttiaamuina on 100-prosenttinen hymytakuu sekä lapsilla että vanhemmilla. Yhteinen hyvä kokemus hymynä kasvoilla kertoo, että päivä on lähtenyt hyvin käyntiin. Tuntuu, että vanhemmat tietävät jo, että kun porttikorttijutut ovat paikoillaan, aamuihin kannattaa varata viisi minuuttia enemmän aikaa. Silloin ei lapselle voi sanoa, että nyt on kiire.

Tule mukaan Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaan!

Hämeenlinnan lasten ja nuorten palveluiden palvelujohtaja Marja-Liisa Akselin kannusti kaikkia mukanaolijoita ilmoittautumaan rohkeasti mukaan Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaan. Hän painotti pedagogisen johtajuuden merkitystä liikkumisen lisäämisessä, mutta myös yhteistyötä lasten vanhempien sekä eri tahojen kanssa. 
– Kenenkään ei tarvitse kehittää lasten liikkumista yksin. Osaamista jakamalla ja yhdessä tekemällä lasten liikkumista ja liikkumisen iloa saadaan varmasti lisättyä.

Tervetuloa mukaan – rakennetaan yhdessä liikkuvampaa lapsuutta!

>> Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman sisältö, tukimateriaalit ja ilmoittautuminen