Vammaisurheilijat löysivät urheiluakatemioihin

23.4.2015

Vammaisurheilun kehittäminen urheiluakatemiaverkostossa –hankkeen puolitoista vuotta kestänyt ensimmäinen vaihe päättyy 30.4.2015. Hankkeen päätavoitteena on saada vammaisurheilijat ja vammaisurheilulajit osaksi Suomen urheiluakatemiaverkostoa. Hanke on saavuttanut vuoden aikana erinomaiset tulokset ja urheiluakatemioiden mahdollisuudet ovat avautuneet yhä useammalle vammaisurheilijalle.

Vuoden 2014 alussa 13 vammaisurheilijaa oli harjoittelemassa seitsemässä eri urheiluakatemiassa, tällä hetkellä 12 urheiluakatemiassa harjoittelee yhteensä 50 vammaisurheilijaa. Eniten vammaisurheilijoiden kasvua osana urheiluakatemiatoimintaa on tapahtunut Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urheassa, jossa vuoden aikana urheilijamäärä on kasvanut vammaisurheilijoiden osalta kolmesta urheilijasta 27 urheilijaan.

Hankkeen päätoimija Tuomas Törrönen on tyytyväinen hankkeen puitteissa tapahtuneeseen muutokseen.

– Olemme onnistuneet työstämään urheiluakatemiamaailmaa valmiimmaksi vammaisurheilijoille ja toisaalta kertomaan vammaisurheilijoille urheiluakatemioiden mahdollisuuksista. Tämä on win-win tilanne ja vie vammaisurheilua kokonaisuutena uudelle tasolle, Törrönen kuvailee.

Urheiluakatemiatoiminta on ollut teemana Paralympiakomitean nuorten ryhmällä vuonna 2014. Lisäksi nuorille urheilijoille tarjottiin uraohjausta kaksoisuran mahdollistamiseksi.

Lisäksi vuoden 2014 aikana Keskuspuiston ammattiopisto pääkaupunkiseudulla, Kiipulan ammattiopisto Hämeenlinnan seudulla, Bovallius ammattiopisto Turussa ja Ammattiopisto Luovi Oulussa ovat aloittaneet yhteistyön paikallisen urheiluakatemian kanssa.

Joukkuelajeista maalipallo ja pyörätuolirugby ovat osa Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian Urhean toimintaa marraskuusta 2014 alkaen. Lajien lajiliitto VAU ry liittyi virallisesti Urhean jäseneksi marraskuussa 2014 ja Keskuspuiston ammattiopisto on hakenut myös Urhean jäsenyyttä. 

Maalipallo on yksi urheiluakatemialajeista, kuvaaja Lauri Jaakkola.