Oletteko tehneet jo liikuntalupauksen?

17.3.2015

”Meillä on lupa liikkua!” Liikuntalupaus on kouluyhteisön yhteinen tahdonilmaus, jolla halutaan taata vähintään tunti liikettä jokaiselle joka ikisenä koulupäivänä. Miksi moista lupausta tarvitaan? Siksi, koska kansallisten suositusten mukaan kaikkien 7-18 -vuotiaiden tulee liikkua vähintään 1-2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla, ja koska juuri kouluissa sen toteutuminen voidaan taata parhaalla mahdollisella tavalla, tasavertaisesti ja johdonmukaisesti – kiitos opettajien!

Voisiko koulusi tehdä liikuntalupauksen?

Vähintään tunti liikettä kaikille jokaisena koulupäivänä kertyy vaikkapa näin:

  • Lupaamme yhdessä sitoutua arjesta kumpuaviin oivalluksiin, jotka niveltävät liikkumisen osaksi jokaista koulupäivää. Aktivoidaan välituntitoimintaa, annetaan oppilaiden suunnitella vaikkapa tehtävärata saliin tai pihaan, toiminnallistetaan oppitunteja, pidennetään välitunteja jne.
  • Lupaamme innostaa jokaista oppilasta niin, että myös he, jotka eivät niin kamalasti liikkumisesta tykkää, kokeilisivat kuitenkin.
  • Lupaamme rohkaista oppilaita pohtimaan ihan omia liikuntalupauksia ja ennen kaikkea tekemään niistä totta!

Kun haluatte tehdä kouluyhteisön yhteisen päätöksen liikuntalupauksesta: 

1. Tilatkaa KOKO KOULUN liikuntalupauksen valmis oheismateriaali TÄSTÄ. Saatte lupauksesta kertovia, helposti irrotettavia tarroja, joita voitte laittaa esille esimerkiksi sisäänkäyntien yhteyteen. Näkyvä tunnus kertoo kouluyhteisöllenne, huoltajille ja ulkopuolisille tahoille koulunne liikunnallistamisen tavoitteesta sekä muistuttaa teitä päivittäisestä liikkumisesta.

2. Koko koulun yhteisen lupauksen lisäksi jokainen luokka voi tehdä oman liikuntalupauksen. Koululle lähetettävässä materiaalipaketissa on myös luokkien liikuntalupaustarroja, joita voi kiinnittää luokkien oviin sitä mukaan, kun luokat ovat tehneet oman liikuntalupauksensa.

3. Ja kas, liikuntalupaajien yhteisö laajenee! Lupauksen voi tehdä jokainen oppilas, opettaja, koti, kummi tai liikuntaan kannustava henkilö!