Enni Rukajärvi Pohjois-Pohjanmaan paras urheilija

2.2.2015

Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalaa vietettiin lauantaina, paikalla oli 140 juhlavierasta. Urheilugaa-lassa palkittiin vuoden 2014 urheilussa ja liikunnassa ansioituneita henkilöitä ja eri tahoja. Lumilautailija Enni Rukajärvi, Rukan Lumilautailijoista valittiin Pohjois-Pohjanmaan vuoden 2014 parhaaksi urheilijaksi. Hän sijoittui naisten lumilautailun slopestyle kisassa Sotshin olympialaisissa hopealle.

Vuoden valmentaja

Vuoden valmentajan tittelistä kamppailivat Oulun Kärppien Lauri Marjamäki, Kuusamon Erä-Veikkojen Risto Pirttimäki ja Oulun Pyrinnön Jukka Vähäkangas. Palkinnon sai Oulun Kärppien Lauri Marjamäki, joka valmensi Kärpät Suomen mestaruuteen ja oli maajoukkueen valmennustiimissä sen saavuttaessa olympia pronssia ja MM hopeaa.

Elämänura-palkinto tanssiurheilun uranuurtajille

Urheilugaalassa jaettiin järjestyksessään kolmas maakunnan elämänura-palkinto. Palkinnon saivat Telemark Team ry:n perustajat ja valmentajat Asko ja Salme Raukovaara. Tanssiurheiluseura Telemark Team perustettiin vuonna 1965, eli viisikymmentä vuotta sitten. Raukovaarat ovat olleet mukana seuran toiminnassa sekä valmentajina, että erilaisissa hallinnollisissa tehtävissä. He ovat tehneet tanssiurheilun parissa uranuurtajan työtä. Yhdessä he ovat luoneet Pohjois-Suomen tanssiurheilun nollapisteestä, ja heidän työnsä ansiosta myös muu Suomi sai kipinän aloittaa toimintansa määrätietoisemmin. He olivat myös mukana luomassa valtakunnallista tanssiliittoa.

Heidän valmennuksessaan olleet Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö ovat maailman tähtiä ja Suomen menestynein kilpatanssipari. Jussi Väänänen ja Katja Koukkula voittivat kautta aikojen ensimmäisen Eurovision tanssikilpailun syksyllä 2007. Lisäksi suurin osa Tanssii Tähtien Kanssa ohjelman tanssinopettajista ovat olleet Askon ja Salmen oppilaita.

Golfaajasta vuoden nuori urheilija

Oulun Golfseuran Karina Kukkonen (saavutukset) valittiin vuoden nuoreksi urheilijaksi. Tittelistä hänen kanssaan tiukimmin kamppaili hiihtosuunnistuksen MM-hopeaa 20-vuotiaissa saavuttanut Aleksi Karppinen, SK Pohjantähti Oulu ja 20-vuotiaiden MM-kultajoukkueessa sekä miesten SM-kultajoukkueessa pelannut Oulun Kärppien Ville Pokka.

Suunnistajista vuoden joukkue

Parhaaksi joukkueeksi valittiin SK Pohjantähden naisten viestijoukkue (Sofia Haajanen, Marika Teini, Heini Wennman, Marttina Joensuu, Laura Lakanen). He saavuttivat TioMila viestissä viidennen sijan, Venlojen viestissä 4 sijan ja voittivat SM viesti kultaa.

Vuoden urheilutapahtuma ja vuoden liikuttaja

Vuoden urheilutapahtumaksi valittiin umpihankihiihdon MM-kisat, jotka on järjestetty jo 17 kertaa. Tähän omaperäiseen kilpailuun osallistui yli 300 kilpailijaa Suomesta ja ulkomailta. Nuorin osallistuja oli 13- ja vanhin 78-vuotias. Järjestelyt vaativat yli 200 toimitsijaa.

Vuoden liikuttajaksi valittiin Power Cup Raahen järjestelyorganisaatio. Tapahtumaan osallistui 6700 junioria.

Veikkauksen Jokeri-palkinto

Tänä vuonna jaettiin ensimmäisen kerran Veikkauksen Jokeri-palkinto, joka annettiin Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan ensimmäiselle puheenjohtajalle Eino Laaksoselle. Hän on pitkäaikainen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja urheilun monitoimimies. Jokeri-palkinnolla kiitos tekee hyvää, palkinnon saaja valitsee hyväntekeväisyyskohteen, jolle Veikkaus lahjoittaa 500 euroa palkinnonsaajan nimissä. Eino Laaksonen valitsi kohteeksi Limingan Niittomiesten nuoret yleisurheilijat.

Muut palkinnot

Lisäksi Urheilugaalassa liikunnan tasa-arvotyön palkinto ojennettiin projektille, jonka tavoitteena on antaa 8 – 16 – vuotiaille lapsille ja nuorille harrastuksen kautta mahdollisuuden mielekkääseen tekemiseen, jonka avulla ehkäistään syrjäytymistä, kasvatetaan itsetuntoa ja lisätään fyysistä kuntoa. Kohderyhmänä ovat eteenkin lapset ja nuoret, joilla ei ole tasaveroisia edellytyksiä harrastaa liikuntaa tai kulttuuria. Palkinnon sai Oulun Diakonissalaitoksen hallinnoima PAKU – projekti.

Entisen Oulun läänin Nuoren urheilijan kultamitalin saivat jääkiekkoilija Saku Mäenalanen, hiihtosuunnistaja Aleksi Karppinen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.  

Kalevan yleisöäänestys

Myös yleisö pääsi valitsemaan palkittavia. Kalevan verkkolehden kautta oli mahdollista äänestää ”Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki Pohjois-Pohjanmaalla 2014.”  Tarjolla olleista viidestä eri vaihtoehdosta yleisö äänesti voittajaksi Juha-Matti Aaltosen ratkaisumaalin Oulun Kärppien viimeisen loppuottelun jatkoajalla.

Yhteiskuva palkituista 2015