Seura voi tukea taloudellisesti jäsentensä urheilua

21.1.2015

Valon seuratoiminnan helpdeskiin on tullut kysymyksiä erityisesti vähävaraisten perheiden lasten liikuntaharrastuksen tukemisesta. Miten asia voidaan hoitaa ilman mahdollisia veroseuraamuksia?

On hienoa huomata, että seurat haluavat huolehtia kaikista lapsista. Suomalaisessa seuratoiminnassa on yhteisvastuuta. Seura olemme ME ajatus elää myös ihan oikeasti. Hyvän hallinnon näkökulmasta on hienoa huomata seuratoimijoiden valistuneisuus. Seuroissa pohditaan myös auttamisen hallinnollisia ulottuvuuksia. Miten asiat tulisi tehdä oikein, ettei tärvellä hyvää tarkoitusta väärällä toimintatavalla.

Lähtökohtana on, että seurat voivat tukea taloudellisesti omia jäseniään. Oleellista on, että taloudellisen tuen kriteerit määritellään etukäteen ja tukea voivat saada kaikki kriteerit täyttäneet jäsenet. Lisäksi rahaa ei anneta jäsenelle tai hänen perheelleen käteen, vaan avulla kuitataan esimerkiksi kausi- tai kuukausimaksu. On myös hyvä muistaa, ettei tuki harrastukseen ole koskaan vastike esimerkiksi työstä vaan tuki on aina vastikkeeton apu.

Seurassa haku- ja päätösprosessi on syytä hoitaa hienotunteisesti. Toisaalta seuran kannattaa pitää ääntä tukimahdollisuudesta. Se on yksi hyvä viesti kaikille sidosryhmille seuran tärkeästä yhteiskuntavastuullisesta työstä.

Teksti: Rainer Anttila 

Keskustelu jatkuu twitterissä @Rainer.Anttila