Ajankohtaista yläkouluille: Liikennetietoutta ja mopoajo-oppitunteja

15.1.2015

Turvassa Tiellä on valtakunnallinen tieliikenneturvallisuuskampanja, jolla kevätkuukausina pyritään tavoittamaan erityisesti yläkoulujen 8.-luokkalaiset. - Tiedon avulla autamme nuoria ymmärtämään, että vauhdin hurma kuuluu kilpailuihin, arkiliikenteessä asiat ovat toisin. Yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa pyrimme määrätietoisesti vaikuttamaan nuorten maltilliseen liikennekäyttäytymiseen, toteaa AKK-Motorsportin toimitusjohtaja Jani Backman.

Oulun kouluista liikkeelle

- Idea lähti liikkeelle Oulusta, jossa paikallinen seuratoimija, joka on myös liikenneopettaja, halusi kokeilla miten tämän tyyppinen toiminta otettaisiin vastaan. Ensimmäisenä vuonna 2013 hän kiersi kaikki Oulun yläkoulut tavoittaen noin 800 8.-luokkien oppilasta. Kokemuksen saaman vastaanoton kannustamina otimme yhteyttä Liikenneturvaan asian laajentamiseksi valtakunnalliseksi. Vuonna 2014 Liikenneturvan kanssa käynnistettiin kouluttajakoulutus kuudella paikkakunnalla ja vaikuttamistyöhön saatiin mukaan myös Suomen Lions-liitto, kertoo Backman.

Hän arvioi kampanjan tavoittavan pelkästään koulujen kautta vuosittain noin 3000 oppilasta koko Suomessa. 
- Olennaista on päästä vaikuttamaan nuorten asenteisiin mahdollisimman oikea-aikaisesti, mopokorttia suorittavat ovat juuri oikeaa kohderyhmää. Työn vaikuttavuudesta kertovat ja siihen motivoivat vuosi vuodelta paranevat Liikenneturvan tilastot.

Koululuentoja ja kenttäharjoittelua

Kouluttajaverkoston kautta kouluille tarjotaan valmiita joko yhden oppitunnin tai kaksoistunnin pituisia koululuentoja. Paikkakuntakohtaisesti voidaan toteuttaa myös kenttäpäivätapahtumia harjoitusrataolosuhteista riippuen. Lisäksi nuoriso- ja yleisötapahtumissa asiaa pidetään aktiivisesti esillä eri tavoin.

AKK:n jäsenseurojen kautta koulutustoimintaa tarjotaan nykyään Alahärmässä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Kuusankoskella, Lappeenrannassa, Leppävirralla, Mikkelissä, Mäntsälässä, Oulussa, Petäjävedellä, Riihimäellä, Rovaniemellä, Tampereella, Ähtärissä sekä pääkaupunkiseudulla Espoossa ja Helsingissä. Valtakunnallista laajuutta koulutustoimintaan lisää yhteistyö Lions-liiton kanssa. 
Backman kertoo asian tiimoille syntyvän jatkuvasti uusia näkökulmia ja mielenkiinnon osoituksia. Vahvaa tahtotilaa asian edistämiseksi kuvaa muun muassa se, että ensi kesänä tavoitteena on edistää nuorten tieliikenneturvallisuutta myös Porin SuomiAreenalla.

Haluatko kouluusi Turvassa tiellä kouluvierailun? Ota yhteyttä! 

Turvassa Tiellä kampanjaa toteuttaa autourheilun kansallinen lajiliitto AKK-Motorsport ja sen markkinointiyhtiö AKK Sports yhteistyökumppaneidensa kanssa. Turvassa Tiellä on myös osa FIA Action for Road Safety -hanketta, joka sai alkunsa YK:n Decade of Action 2011-2020 -ohjelmasta. Tavoitteena on 5 miljoonan ihmishengen säästäminen ja liikenteessä vammautuneiden määrän kasvun pysäyttäminen vuoteen 2020 mennessä.

Kuvassa Toomas Heikkinen esittelee Tieliikenteen 10. kultaista Sääntöä (kuva: AKK Sports Oy - Mika Mäki)