Taisto motivoi yläkoululaisia: "Aina löytyy jotain, mikä kiinnostaa"

19.12.2014

Oikean ja kestävän liikuntanautinnon löytämiseksi, pitää sen tapahtua omaehtoisesti, spontaanisti ja hauskasti. Tähän vastaukseksi on löytynyt Taisto. Yläkoululaisille suunnattu Taisto on erilaisista toimintaradoista ja lihaskuntoharjoitteista koostuva kampanja, joka on noussut muutamassa vuodessa hurjaan suosioon niin opettajien kuin oppilaidenkin keskuudessa.

Jalkapallo pyörii hiekkakentällä ja joukko poikia juoksee innokkaina sen perässä. Yhä suurempi on kuitenkin se joukko, joka seuraa intoilua vierestä – kenties kentän puolella, mutta silti ulkopuolisena. Syitä löytyy monia. Muut ovat niin paljon parempia kuin minä. En tykkää jalkapallosta. Ei musta tuu mitään futaria. Tästä ei oo mitään hyötyä ja niin edelleen.

Kuinka voit perustella nämä väitteet vääriksi? Todennäköisesti on totta, että monet ovat parempia. Kaikki eivät todellakaan tykkää jalkapallosta ja todella harvasta tulee ammattijalkapalloilijaa. Silti, koululiikunnan rooli, varsinkin vähän liikkuvien keskuudessa, on keskeinen ja hälyttävän tärkeä. Kipinän sytyttäjäksi viime vuosina on yhä useammin noussut Taisto.

Taiston paras puoli yksinkertaisuudessaan on se, ettei se vaadi tasapäistämistä, eikä kilpailua. Jokainen voi mitellä itseään vastaan, mutta se on myös kilpailu Suomen kovakuntoisimmille nuorille, jotka mittelevät voimiaan näyttävässä finaalitapahtumassa keväällä Helsingin jäähallissa. Taisto:n herruudesta on mitelty kolmena vuonna aiemmin ja sen suosiosta kertoo esimerkiksi viime keväänä televisiossa esitetty ohjelmasarja, joka keräsi 700 000 katselukertaa. Kunnianhimoisimmilla on siis mahdollisuus nousta Taiston kautta suurille estradeille.

Piia Jallinoja kirjoitti taannoin Liikunta ja tiede -lehteen ansiokkaan artikkelin omien tuntemuksien tärkeydestä liikunnassa ja sen mielekkyydessä. Artikkelin viimeinen kappale tiivisti osuvasti oleellisen ideologian, mitä Taistossakin on ajettu takaa: ”´Miltä liikunnan aikana ja sen jälkeen tuntuu?´ ja ´minkälainen liikunta minulle tekee hyvää?´ Tällöin pääsemme askeleen lähemmäksi sitä vastavuoroista kehää, jossa tekeminen tuottaa iloa ja ilo uutta tekemistä."

Kaikki Taiston harjoitteet on helppoa toteuttaa myös koulun ulkopuolella, joten motivoituneille, erojen kiriminen muihin on huomattavasti helpompaa kuin yhdessäkään joukkuelajissa. Kehittyminen ja yhdessä tekeminen ruokkivat samalla koko ryhmän itseluottamusta ja kasvattavat yhteishenkeä. Tämän allekirjoittaa myös lahtelaisen Launeen koulun liikunnanopettaja Jonna Peltola, jolle Taisto -haasteet ovat olleet jo usean vuoden ajan osa työkalupakkia.

- Sen lisäksi, että se sopii kaikille, mun mielestä hyvää on se, että siinä motivoi sellainen ”ympäri suomea” -ajatus. Sitä tehdään kaikkialla, niin tällaiset yläkoululaiset lähtevät helpommin mukaan, kun ne ymmärtää, että tämä ei nyt ole mikään opettajan juttu, vaan tätä tekee kaikki muutkin. Ja kisa mikä tulee telkkarista, on myös motivaattorina monelle, Peltola kertoo.

Myös Peltolan oppilaat, ysiluokkalaiset Venla MeronenKristiina TakalaJessi Niiranen ja Emilia Sallinen, liputtavat Taiston puolesta.

- Se on todella monipuolinen - rata ja sitten ne lihaskuntoharjoitteet, mikä tekee siitä kivan. Se ei oo yhdestä jutusta kii, vaan siinä pystyy kehittämään omia heikkouksiaan, ja vahvuuksiaan käyttämään hyödyksi, Meronen ja Takala listaavat.

- Saa vähän kuvaa, missä kunnossa itsekin on ja pystyy haastamaan toiset ja itsensä. Siinä on niin paljon kaikkia eri tehtäviä ja saa päättää mitä tekee, niin aina löytyy jotain, mikä kiinnostaa, Niiranen ja Sallinen jatkavat.

Launeen koulu on yksi yli 320 yläkoulusta, joka on lähtenyt mukaan Taistoon. Kampanjan huipentava Taisto School Power -finaali käydään 8.5.2015. Tuona päivänä selviää, kenet kruunataan vuoden 2015 kovakuntoisimmaksi yläkouluksi.

Katso Taisto 2015 Teaser

Katso lisätietoa ja ilmoita koulusi mukaan

Piia Jallinojan artikkeli