Shitty City Rollers – urheilua asenteella

17.4.2014

Pakassa on jammeri, pivotti ja muutama blokkeri, joilla quadit jalassa. Menossa kiihkeä boutti, viimeiset jamit. Jokaisella lajilla on oma lajisanastonsa, mutta mistä ihmeestä tässä on kyse? Kyseessä on naisten kontaktiurheilulaji, roller derby, jota on Oulussa harrastettu nyt muutama vuosi.

Roller derby on Yhdysvalloissa jo lähes sata vuotta sitten syntynyt laji, jossa luistellaan perinteisillä nelipyöräisillä quad-rullaluistimilla ovaalin muotoisella radalla. Lajissa hyökätään ja puolustetaan yhtä aikaa. Laji on ollut perinteisesti naisten harrastama, mutta myös miesten joukkueita on alettu sallia lajin pariin. Suomessa roller derby seuroja on 21, joista kaksi on miesten joukkuetta.

Oulu Roller Derby ry. sai alkunsa syksyllä 2011 lajista innostuneiden ideasta perustaa oma roller derby -joukkue Ouluun. Samanhenkisiä ihmisiä löytyi netin kautta ja pian oli koossa kymmenkunta innokasta toiminnan alullepanijaa. Tuolloin ei vielä ollut mitään tietoa miten lajia harrastettaisiin tai mistä välineet hankittaisiin. Oli vain suunnaton into.

Seuraavan vuoden aikana pelaajat saivat varusteet hankittua ja pääsivät harjoittelun alkuun ensimmäisellä bootcampilla. Nyt moninaisten synnytystuskien jälkeen oululaisilla on käsissään aktiivinen ja innostunut joukkue, Shitty City Rollers.

Parissa vuodessa jäsenmäärä on lähes kolminkertaistunut. Nyt jäseniä seurassa on kolmisenkymmentä.

-  Kun järjestimme toisen rössykurssin (alkeiskurssin), sieltä jäi mukaan jo kymmenen uutta pelaajaa, kertoo Malla Ylitalo, yksi alkuperäisistä Shitty City Rollerseista.

Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan jäsenenä Oulu Roller Derby on ollut noin vuoden. Toiveissa on saada PoPLin kautta valmennuskoulutusta ja muuta seuratoimintaan liittyvää apua. Lajitietoutta on käyty hakemassa muun muassa Helsingistä ja Saksasta.

– Kaikki on itse opeteltu ja kovasti nähdään vaivaa asioiden selvittämiseen. Oulussa on vaikea löytää esimerkiksi tarpeeksi isoja tiloja roller derbyn otteluiden järjestämiseen, Ylitalo kertoo.

Itsekin joukkueessa pelaavan Ylitalon mukaan tavoitteet ovat korkealla. Nyt pelattavasta 1-divisioonasta on tarkoitus piakkoin päästä nousemaan SM-liigaan.

– Muutaman vuoden sisällä tulee varmaankin tarve myös b-joukkueelle.

Roller derbyssä vaaditaan harrastajilta 18-vuoden ikää. Oululaisten joukkueessa pelaajien ikähaitari on 18-38 vuotta. Pelikausi kestää ympäri vuoden.

 

Oulu Roller Derby järjestää Open Skate –tapahtuman Oulussa Karjasillan koululla 26.4. klo 18.30-20. Tapahtumassa kerrotaan ja näytetään tarkemmin mistä roller derbyn harrastamisessa on kyse ja halutessaan pääsee kokeilemaankin. 

 

Oulu Roller Derbyn nettisivuille

Kuva: Johannes Törn
Kuva: Johannes Törn
Kuva: Johannes Törn
Oulu Roller Derby / Shitty City Rollers