Lasten ja nuorten liikunnan harrastaminen on kallistunut

9.4.2014

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kokonaiskustannukset ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa osin jopa kolminkertaisiksi.

Harrasteliikunnassa kustannusten kasvu on ollut maltillisinta, mutta lasten kilpaurheilussa harrastamisen hinta on kohonnut jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi. Mikäli kustannuskehitys jatkuu samanlaisena, voivat yhden 17-vuotiaan kilpaurheilijan vanhemmat varautua tulevina vuosina maksamaan lajista riippuen 3 518 – 22 796 euroa vuodessa. Kustannusten kasvu voi pahimmillaan estää lapsen mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ohjatussa seuratoiminnassa.

Kustannuksia ovat kasvattaneet välinekustannusten kasvu, pakollisten maksujen ja kilpailu- ja leirikustannusten nousu sekä yleinen kustannustason nousu. Liikuntaseurojen varainhankinnan onnistuminen ja saatavien avustusten määrä vaikuttavat osaltaan harrastusten kustannuksiin. Myös harrastusintensiteetin kasvu on vaikuttanut kustannuksiin.

Yhtä useamman liikuntalajin harrastaminen kilpailumielessä on tullut mahdottomaksi jo 11-14 –vuotiaille. Harjoituskertojen määrä sekä harjoituskausien pituudet ovat nousseet. Seurojen toiminnasta pudotetaan pois usein murrosikäiset, jotka eivät pysty sitoutumaan vaadittavaan harrastusmäärään, vaikka kiinnostus lajiin on vielä olemassa.

Tutkimuksessa on kerätty tietoa vuosien 2012-2013 aikana 13 eri liikuntalajista (golf, hiihto, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, pesäpallo, ratsastus, salibandy, taitoluistelu, tanssi, uinti, voimistelu ja yleisurheilu). Lajit vastaavat harrastajamääriltään yli 80 prosenttia suomalaisten lasten ja nuorten liikuntaharrastuksista seuroissa. Tuloksia on verrattu aikaisempaan vuonna 2001 tehtyyn tutkimukseen.

 

Drop-out vai throw-out? Tutkimus lasten ja nuorten liikuntaharrastusten kustannuksista (Opetus-ja kulttuurimisteriön julkaisuja 2014:5)