Raahen ylipainehallista puuttuu enää valtionavustus

13.3.2014

Raahelaiset yritykset ja haastekampanja ovat vauhdittaneet omarahoituksen kertymistä Koivuluodon harjoitushallihankkeeseen. Rakennettavasta ylipainehallista puuttuu enää 81 000 euron rahoitusosuus ja sen kattamiseksi hallin rakentava Raahen Uimahallisäätiö on hakenut liikuntapaikkaan kuluvalle vuodelle arvonlisävero mukaan lukien 86 000 euroa valtionavustusta Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Halliin on nyt koossa 417 000 euron omarahoitussumma 498 000 euron kustannusarviosta. Tekonurmipintaisen liikuntapaikan nykyinen omarahoitusumma koostuu UEFA:n 30 000 euron HatTrick-rahoituksesta, Uimahallisäätiön 100 000 euron investointipäätöksestä ja Raahen kaupunginhallituksen 50 000 euron avustuspäätöksestä.

Lisäksi harjoitushallin haastekampanja ja mainossopimukset ovat tuottaneet 179 000 euroa. Kesällä omarahoituksesta katetaan 57 000 euroa maapohjan konetyötalkoilla sekä hallin pystytys- ja viimeistelytalkoilla.

Tavoitteena on päästä rakentamaan lämpöeristettyä ylipainehallia kesäkuussa Raahessa järjestettävän PowerCupin jälkeen. Koska kuluvalle vuodelle hallin pelikentän ja valaistuksen rakentamiseen haetun valtionavustuksen määrä selvinnee vasta toukokuun alussa, raahelaisseurat jatkavat hallirahoituksen keräämistä mainossopimusten ja haastekampanjan avulla.

Harjoitushalli tulee olemaan kooltaan 70 x 50 metriä paikallisten 21 seuran tekemän hankesuunnitelman mukaan. Rakennuksen tekonurmipohjainen alusta ja 50 metrin juoksusuora soveltuvat jalkapallon, pesäpallon, yleisurheilun ja yleisliikunnan harrastamiseen sekä D-juniori-ikäisiin asti jalkapallo-otteluihin ja E-juniorien pesäpallo-otteluihin.

Arina Areenaksi nimetyn ylipainehallin lähietäisyydellä asuu yli 2000 lisenssiurheilijaa ja 2300 eri oppilaitosten opiskelijaa, ja vuotuiseksi kävijämääräksi on arvioitu noin 40 000 liikkujaa. Raahessa kasvaneet harrastajamäärät, koulujen sisäilmaongelmat ja liikuntasalien väheneminen luovat tarvetta uusille ympärivuotisille harjoitustiloille.

Hallihankkeen yhteistyöryhmän koollekutsujan Raimo Seikkalan mukaan vanhat yksikankaiset, eristämättömät ylipainehallit ovat poistumassa käytöstä Suomessa ja parhaillaan on käynnissä kymmenkunta lämpöeristetyn ylipainehallin rakentamishanketta. Nykyään kunnat suosivat kaksikankaisia ylipainerakennuksia, koska ne ovat noin 60 prosenttia edullisempia kuin kiinteärakenteiset liikuntahallit.

Viimeisen vuoden aikana on lämpöeristetyt, nykyaikaisella tekniikalla varustetut ylipainehallit rakennettu Helsinkiin, Imatralle, Kemiin, Lahteen, Turkuun ja Vaasaan. Raahen lisäksi uusia hallihankkeita on vireillä tällä hetkellä Haminaan, Helsinkiin, Ilmajoelle, Jyväskylään, Sipooseen ja Vantaalle.

Ylipainehallien turvallisuutta on pohdittu Ympäristöministeriön työryhmässä. Ministeriön laajarunkoisten hallien rakenteellisen turvallisuuden toimintaryhmän alustavan raportin mukaan nykyteknologialla valmistettujen ylipainehallien kattorakenteet ovat kehittyneet turvallisiksi eikä niihin aseteta samanlaisia kastsastusmenettelyjä kuin tullaan jatkossa tekemään kiinteärakenteisten hallien kattorakenteille.

Harjoitushalli nytkähti liikkeelle syyskuussa 2013 Raahessa järjestetyssä yleisessä harjoitushalliseminaarissa, jossa myös Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n kehittämispäällikkö Juha Haajanen piti esitelmän aiheesta "Lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen  trendit". Seminaarin lopussa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Malkamäki pyysi seuroja tekemään harjoitushallin rakentamisesta esityksen kaupunginhallitukselle pikaisesti. Lopulta kaupunkikonserniin kuuluva Uimahallisäätiö päätti liikuntapaikan rakentamisesta 18. joulukuuta.

Havainnekuva ylipainehallista. Kuva: Tuomo Vesala, Kauhajoki