Maakuntakierros 2013: Oulussa uskotaan yhteistyöhön

19.4.2013

Lasten ja nuorten liikunta, eri toimijoiden yhteistyön tehostaminen ja urheilun julkisuuskuva nousivat pääteemoiksi, kun Suomen Olympiakomitean, Valon ja Paralympiakomitean maakuntakierros jatkui Oulussa.

Oulu on väestörakenteeltaan Euroopan nuorin kaupunki, mikä näkyi myös päivän keskusteluissa. Suuri osa puheenvuoroista käsitteli lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua, omaehtoisen liikunnan edistämistä ja olosuhteiden luomista. Asian tärkeys näkyy myös kaupungin strategisen päätöksenteon tasolla.

- Oulu on tehnyt selkeän strategisen valinnan tukea lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua. Kaikki alle 18-vuotiaiden kilpailu ja harjoitusvuorot ovat ilmaisia, kertoi Oulun kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilys.

- Elämme vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, jossa on pakko keksiä uudenlaisia ratkaisuja. Yhteistyö muun muassa kolmannen sektorin yhdistysten kanssa on tärkeää, jatkoi Oulun apulaiskaupunginjohtaja Timo Kenakkala.

Yhteistyöllä eteenpäin niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti

Kentälle viennistä vastaava johtaja Sirpa Korkatti kertoi Valo ry:n strategisista valinnoista: arvostus ja resurssit, menestyvä urheilu ja liikunnallinen elämäntapa ja siitä, miten niitä toteutetaan.

- Keskeinen asia on kumppanuus, Valo ei tee yksin mitään. Onnistumme tavoitteissamme, jos saamme tehtyä asioita yhdessä liikuntajärjestöjen, kuntien, maakuntien, aluejärjestöjen ja seurojen kanssa, Korkatti painotti.

- Nyt käynnistyvässä muutoksen kakkosvaiheessa käydään läpi lajiliittojen sekä valtakunnallisten ja alueellisten järjestöjen tehtäviä ja rooleja ja pyritään selkeyttämään järjestökenttää, Korkatti kertoi.

Myös Pohjois-Pohjanmaan liikunnan aluejohtaja Esko Hassinen korosti tehtävänjakojen selkiyttämisen tärkeyttä. 

- Keskeisin asia kilpa- ja huippu-urheilun näkökulmasta on, että pystytään selkeyttämään lajiliittojen ja aluejärjestöjen tehtävänjakoja. Tehtävänjakoa kaivataan toisaalta myös seuratoiminnan kehittämiseen, summasi Hassinen.

Eri toimijoiden yhteistyö on avainasemassa myös urheiluakatemioissa, joilla on merkittävä rooli suomalaisen huippu-urheilun uudistamisessa. Akatemiat tarjoavat mahdollisuuksia osaamisen keskittämiseen niin valmennuksessa kuin muissakinasiantuntijapalveluissa.

- Suomalaisen urheilun muutos on yhteinen asia, jossa tarvitsemme tiiviimpää yhteistyötä lajiliittojen, kuntien, oppilaitosten ja urheilujärjestöjen välillä. Myös urheiluakatemioiden välinen yhteistyö tarjoaa suuria mahdollisuuksia, totesi Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Markus Kalmari.

Yhteistyömahdollisuuksia nähtiin myös urheilun ulkopuolella. Ouluun Kontinkankaalle on syntymässä hyvinvointiteknologian keskittymä, jonka hyödyntämistä huippu-urheilussa kannattaa pohtia.

- Suomalaisen teknologiaosaamisen yhdistäminen liikuntaan ja urheiluun tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia, uskoo Olympiakomitean pääsihteeri Mika Sulin.

Urheilun julkisuuskuva ja arvostus puhuttivat seuraväkeä

 Päivä päättyi Pohjois-Pohjanmaan seuratoimijoiden tapaamiseen, missä keskusteltiin muun muassa urheilun ja sen parissa toimivien arvostuksesta ja urheilun julkisuuskuvasta. Urheiluväen sisäinen viestintä koettiin tärkeäksi muutoksen keskellä, jotta eri tasojen toimijat eivät jäisi toisilleen etäisiksi. Keskustelussa todettiin, että jokaisen toimijan seuratasolta valtakunnallisiin järjestöihin on tärkeä muistaa olevansa omalta osaltaan rakentamalla suomalaisen liikunnan ja urheilun julkisuuskuvaa.

Teksti ja kuvat: Laura Lehtonen

 Lue myös: Maakuntakierrokselta vauhtia liikuntaan ja urheiluun