Maakuntakierrokselta vauhtia liikuntaan ja urheiluun

10.4.2013

Suomalaisella liikunnalla ja urheilulla on unelma: haluamme tehdä Suomesta maailman liikkuvimman urheilukansan ja parhaan Pohjoismaan 2020. Suomen Olympiakomitea, Paralympiakomitea ja Valo uudistavat suomalaisen liikunnan ja urheilun toimintatapaa ja kiertävät vuoden 2013 aikana Suomea yhteisen vision merkeissä. Kiertueella tavataan maakuntien urheilijoita ja valmentajia, seuratoimijoita, päättäjiä ja paikallismediaa.

Urheilujärjestöjen yhteinen maakuntakiertue alkoi Mikkelistä 9.4. Seuraavina ovat vuorossa Kuopio 10.4. ja Oulu 18.4. Vierailuihin sisältyy maakuntapäättäjien lounastilaisuus, keskustelu ja haastattelutuokio paikallismedian kanssa, sekä iltatilaisuus urheiluseurojen urheilijoille, valmentajille ja seuratoimijoille.

Kiertueen tavoitteena on kuunnella liikunnan ja urheilun paikallistoimijoiden näkemyksiä siitä, mitkä ovat paikallistason tärkeimmät asiat ja suurimmat haasteet, ja miten vuoteen 2020 tähtäävä suomalaisen liikunnan ja urheilun visio on toteutettavissa koko maan kattavalla yhteistyöllä.

Valon pääsihteeri Teemu Japisson korostaa maakuntakiertueen ja paikallistoimijoiden merkitystä suomalaisen liikuntakulttuurin rakentajina.

“Suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalkana ovat paikallistason toimijat eli kotitaloudet, seurat ja järjestöt. Maakuntakiertueella tärkeimpiä tehtäviämme on kuunnella näitä toimijoita ja löytää yhdessä ratkaisuja, joiden avulla Suomesta tulee maailman liikkuvin urheilukansa 2020”, Japisson sanoo.

Olympiakomitean pääsihteeri Mika Sulin korostaa kuntien ja maakuntien tärkeyttä kansainvälisten kisatapahtumien järjestäjinä ja urheiluakatemioiden kotipaikkoina.

“Paikalliset urheiluakatemiat ovat urheilijan polun seutukunnallinen perustukiratkaisu ja muodostavat suomalaisen huippu-urheiluverkoston rungon. Kunnat ja maakunnat omaavat myös suuren potentiaalin kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäjinä. Tapahtumatoiminnan kehittäminen yhteistyössä seurojen, lajiliittojen, kuntien ja valtion välillä tukee osaamista ja aluetaloutta sekä aktivoi kansalaistoimintaa”, Sulin linjaa.

Paralympiakomitean pääsihteeri Tiina Kivisaari iloitsee, että myös vammaisurheilu on olennaisesti mukana urheilujärjestöjen yhteistyössä.  

“Toivottavasti paikallisissa toimijoissa herää kiertueen aikana rohkeus ottaa vammaisurheilijat mukaan toimintaan entistä tiiviimmin, tai ainakin tutustua mahdollisuuksiin järjestää vammaisurheilutoimintaa omassa seurassa ja paikkakunnalla”, Kivisaari sanoo.

Maakuntakiertueen tapahtumat järjestetään yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen kanssa. Kiertueen etenemistä voi seurata Olympiakomitean, Paralympiakomitean ja Valon kotisivuilla.