Triathlon on uusi maraton

28.1.2013

Triathlon on monipuolinen ja ympäri vuoden haasteita tarjoava liikuntamuoto. Juoksu, uinti ja pyöräily on yhdistelmä, joka yhdistettynä tarjoaa haasteita myös kovakuntoiselle urheilijalle.

- Triathlon antaa mahdollisuuden rikkoa omia rajojaan ja mahdollisuuden ihan uuteen tapaan liikkua, sanoo urheiluseura Haukiputaan Heiton puheenjohtaja ja lajin harrastaja Jukka Ukkola. 

Triathlon on kasvattanut voimakkaasti suosiotaan, ja moni maratonin juossut siirtyykin triathlonin pariin etsimään lisää haasteita.

Naisten ja miesten laji

Esimerkiksi Oulussa alkanut kuntotriathlonkoulu täyttyi nopeasti. Osallistujissa on yhtä paljon miehiä kuin naisiakin. Puolet porukasta osallistuu kahdeksasosa- tai neljäsosatriathlonille ja puolet harjoittelee omaksi ilokseen. Ensimmäisen ryhmän osallistujat ovat keskimääräistä parempikuntoisia

- Kuntoindeksitesti antaa luotettavimman tuloksen työikäisten kunnosta, kertoo Pohjois-Pohjanmaan liikunnan aikuisliikuntapäällikkö Ilkka Kurttila, joka vetää triathlonkursseja.

Uinti haastaa eniten

Triathlonharjoittelu on pääasiassa itsenäistä, mutta lajia harjoitellaan usein ryhmissä, joissa saadaan lajiopetusta.

- Haasteellisinta osallistujille on yleensä uinti, jonka tekniikkan hiominen on hyödyllistä, Ukkola sanoo.

Sosiaalinen media on tuonut uuden näkökulman liikunnan harrastamiseen.

Esimerkiksi Facebookissa käyty keskustelu voi sitouttaa harjoitteluun vahvemmin ja vähentää esimerkiksi triathlonhaasteesta luopumista.

- Kun sain ohjelman käteeni, luulin, että se on kevääseen asti, mutta sehän olikin vasta hiihtolomaan saakka. Paljon siis harjoiteltavaa, puolikkaalle triathlonille osallistuva Ukkola hymyilee.

Juttulähde: Yle Uutiset/Pohjois-Suomi