Seuratyötä puurretaan suurella sydämellä Kiimingissä

2.12.2011

Oulun naapurissa sijaitsevan Kiimingin Urheilijoiden toiminnanjohtaja Päivi Mikkonen ei osaa hellittää työnteosta iltaisinkaan.

1700 jäsenen seura Kiimingin Urheilijat on löytänyt tehokkaan ja aktiivisen toiminnanjohtaja Päivi Mikkosen, joka on enemmän kuin työntekijä. Mikkonen kertoo työssä yhdistyvän myös harrastuksen.

Kohta neljättä vuotta työskennelleen toiminnanjohtajan tehtävälista on hengästyttävä. Mikkosen työnkuvaan kuuluu esimerkiksi seuran toiminnan kehittäminen yhdessä johtokunnan kanssa, toimintaohjeiden ja -suunnitelmien kokoaminen jaostojen kanssa, koko seuran laskutus sisältäen tiliöinnit, yhdyshenkilönä toimiminen jaostojen ja yhteistyökumppaneiden suuntaan, markkinointi, tiedotus ja seuran lehden toimittaminen, johtokunnan avustaminen hallinnollisissa asioissa, toiminta- ja hankeavustuksien hakeminen sekä Kimmoke-talon toiminnasta vastaaminen.

Pelkästään seuran omistaman liikuntapaikan Kimmoke-talon ylläpitäminen työllistäisi yhden ihmisen. Mikkonen tekee Kimmoke-talon jumppaohjelmat yhteistyössä terveysliikuntajaoston kanssa, rekrytoi ohjaajat, tuuraa heitä tarvittaessa sekä toimii talonmiehenä.

”Pidän puhelimen päällä illallakin. Olisihan se ikävää, jos jäsenemme magneettikortti ei toimi, eikä hän sen takia pääsisi treenaamaan, ellen käy avaamassa ovia.” Mikkonen käy tarvittaessa iltaisin Kimmoke-talolla tarkistamassa paikat tai päästämässä treenaajia sisälle, sillä talon hälytysjärjestelmä ja jäsenet soittavat hänen puhelimeensa.

Ainoana seurassa päätoimisesti työskentelevä Mikkonen myöntää, että hän on toisinaan tosi väsynyt työstään. ”Välillä tämä työ syö naista. Vastuuta ja tekemätöntä työtä on niin paljon. Hyvä puoli on se, että työ on rutiinien lisäksi luovaa ja itsenäistä”, Mikkonen virkkaa.

Päivi Mikkonen on kasvanut seurassa ja uskoo sen olleen kiinnike hänen ”työhulluuteensa”. ”Olen ollut seurassa pienestä pitäen ja harrastanut siellä hiihtoa, yleisurheilua ja vanhempana ryhmäliikuntaa. Olen toiminut myös ohjaajana ja johtokunnassa.”

Seura rakensi omat tilat

Kiimingin Urheilijat on saanut toiminnanjohtajan palkkaukseen seuratukea. Mikkosen aloittaessa työt, seuran tavoitteena oli kasvattaa jäsenmäärää sekä kehittää toimintaa. Päivi Mikkonen kertoo, että jäsenmäärä on kasvanut noin sadalla henkilöllä vuodessa kolmen viime vuoden ajan.

”Koko seuran toiminnan kehittäminen on haastavaa, sillä minulla on niin laaja työnkuva ja meillä on seitsemän eri jaostoa: hiihto, lentopallo, pesäpallo, suunnistus, terveysliikunta, voimailu ja yleisurheilu. Olen kuitenkin pystynyt kehittämään paljon Kimmoke-toimitaloamme”, Mikkonen sanoo.

Päivi Mikkonen toimi Kimmoke-toimitalon laajennushankkeen vetäjänä. Vuoden 2009 lopulla seura sai taloon oman ryhmäliikuntasalin. ”Kärsimme aikaisemmin salivuorojen niukkuudesta. Nyt, kun meillä on oma sali, voimme tehdä aikataulut siten kuten meille ja ohjaajille sopii. Aikaisemman kolmen viikoittaisen jumppatunnin sijasta tilaa käytetään ryhmäjumppiin 14 tuntia viikossa”, Mikkonen kertoo hymyillen.

Mikkonen on saanut organisoitua Kimmoke-taloon ryhmäjumppatuntien lisäksi myös kausittaista ohjelmaa, kuten juoksukouluja sekä kuntosalille ohjattua toimintaa ja virkistyspäiviä eri yhteistyökumppaneille.

Kimmoke-talon käyttöaste on kasvanut rajusti Mikkosen reilun kolmen vuoden työssäoloaikana. ”Meillä käy reilut 500 jäsentä viikossa liikkumassa, kun aikaisemmin määrä oli 150 kävijää viikossa. Toki määrää on nostanut liikuntasalimme valmistuminen”, Mikkonen valottaa.

Kuntaliitos tuo muutoksia

Kiimingin Urheilijoiden toiminnanjohtaja Päivi Mikkosen mukaan seuran haasteena on vähäisten resurssien tehokkaampi hyödyntäminen. Nykyisinkin seurassa liikutaan yli lajirajojen. ”Meillä tulisi lisätä ohjattuja liikuntakerhoja, jossa yksi ohjaaja vetää eri jaostojen harrastajia. Koska ohjaajia on vähän, miksi heitä jakaisi vielä pieniin lajiryhmiin”, Mikkonen toteaa.

Päivi Mikkonen näkee seuratyön tulevaisuuden haasteina kolmannen sektorin vastuukysymyksen. ”Jos kolmannelle sektorille sysätään liikaa vastuuta eri-ikäisten ihmisten liikuttamisessa ilmaan minkäänlaista rahallista tukea, homma ei toimi. Seurojen resurssit ovat todella pienet ja uusien toimintamuotojen kehittämiseen ja markkinoimiseen menee valtavasti energiaa.”

Kiiminki liittyy vuonna 2013 Ouluun, mikä vaikuttaa myös seuran toimintaan. ”Liitoksen myötä meille tulee uusia käytäntöjä esimerkiksi salivuorojen hakemiseen. Seuran toiminta-avustus pienenee, minkä takia joudumme lisäämään talkoiden määrää tai nostamaan osanottomaksuja.”

Mikkonen näkee seuran tulevaisuuden kuitenkin valoisana. Hänen mukaansa heillä on halu kehittää ja viedä toimintaa eteenpäin. ”Johtokunta on ollut kehittämishaluinen ja samanhenkinen kanssani. Toimintaympäristö on kannustava”, Mikkonen kehuu.

Teksti Vilja Pylsy, kuvat Päivi Mikkonen ja Ulpu Korpua

Päivi Mikkonen