Taitovalmiustestistä motivaatiota treeniin

7.9.2018

Taitovalmiustesti mittaa monipuolisesti urheilijan perusliikuntataitoja ja antaa eväitä lajitaitojen kehittämiseen. Oulun Verkkopalloseurassa testin avulla halutaan kannustaa junnuja myös omaehtoiseen treenaamiseen.

Sininen ja punainen laatta vaihtavat näppärästi paikkaa, kun Oulun Verkkopalloseuran esikilparyhmäläiset tekevät sivuttaissiirtymätestiä. Myös pallonheitto ja sivuttaishyppely sujuu mallikkaasti.

8–12-vuotiaat pelaajat pääsivät kokeilemaan perusliikuntataitojaan taitovalmiustestillä heti kauden alkajaisiksi. Testissä mitataan kehon hallintaa, motorisen koordinaation tasoa ja välineenkäsittelytaitoja. Eri osiot antavat tietoa testatun valmiuksista edetä vaativampien motoristen taitojen opetteluun.

Tennisvalmentaja Tommi Nissinen kertoo, että taitovalmiustestin kautta halutaan kannustaa ryhmän jäseniä treenaamaan hyödyllisiä taitoja myös omalla ajallaan. Lapset harjoittelevat tennistä ohjatusti kahdesta neljään kertaa viikossa, mutta lajitaitojen kehittymiseen tarvitaan myös perustaitojen hallitsemista. Tenniksessä voi olla vaikea mitata tuloksia, joten taitovalmiustesti toimii konkreettisena mittarina.

”Testien tuloksilla ei ole itsessään väliä, mutta ne voivat toimia porkkanana heikompien osa-alueiden kehittämiseen etenkin treenien ulkopuolella”, Nissinen toteaa.

Kehittämistarpeiden tunnistaminen auttaa myös treenien suunnittelussa. Jos esimerkiksi pallonheitto ei suju, lajiharjoituksen yhteydessä voidaan tehdä sitä tukevia harjoitteita

Taitovalmiustesti on helppo toteuttaa, eikä se vaadi ohjaajalta paljoa valmistelua. Myös testattavien näkökulmasta tehtävät ovat helposti lähestyttäviä.

”Testit toivat mukavaa vaihtelua treeneihin ja kaikki tykkäsivät tehdä niitä. Joulun alla teemme testit uudelleen ja on kiva nähdä, miten taidot kehittyvät”, Nissinen hymyilee.

Taitovalmiustestin tekemistä varten on räätälöity oma testausvälineistö, joka kattaa kaiken mitä testin tekemiseen vaaditaan. Välineistöä voi vuokrata PoPLin toimistolta, lisätietoja antaa seurakehittäjä Marko Keskitalo (etunimi.sukunimi@popli.fi).

Lisää tietoa testistä löytyy Kasva urheilijaksi -sivustolta.