Utarjärven kunnassa hienoja väyliä elämäntapamuutokseen!

6.10.2017

MASA JA KASA YHDESSÄ ONNISTUNEESEEN TULOKSEEN - elämäntaparemontti Utajärvellä

Haluamme kertoa teille tarinan Matista ja Kaisusta, jotka aloittivat elämäntaparemontin vuonna 2016 Utajärven liikuntatoimen, hyvinvointipalveluiden ja Oulunkaaren terveyspalveluiden järjestämässä, osallistujille ilmaisessa painonhallintaryhmässä.

Ammattilaisina ryhmässä toimivat ravitsemusterapeutti, psykologi, terveydenhoitaja, fysioterapeutti ja liikunnanohjaaja. Tunne- ja mielentaitojen avulla voidaan huomattavasti auttaa painonhallintaa, sillä syömisen hallinnassa on kyse mielen hallinnasta. Näitä tieteellisesti todistettuja ja näyttöön perustuvia psykologisen painonhallinnan menetelmiä käytetään myös Oulunkaaressa. Myös pariskunnan tarinassa tällä oli suuri merkitys.
Meidän ryhmäohjaajien näkökulmasta Matti ja Kaisu ovat kaikin puolin onnistuneet muutoksessa erinomaisesti oman asenteensa ja motivaationsa ansiosta. Heidän ohjaamisessaan meidän tehtäväksi jäi uusien vinkkien ja neuvonnan antaminen liikunnasta, ruokavaliosta, yleensä hyvinvoinnista/jaksamisesta ja tietenkin tsempata!


Vuoden 2016 painonhallintaryhmässä osallistujia oli 9, miehiä ja naisia, joista yksi joutui
keskeyttämään ryhmän. Kaikilla oli BMI eli painoindeksi yli 32. Ryhmän kesto oli 11 kuukautta, maaliskuusta marraskuuhun. Ryhmä oli niin motivoitunut treenaamaan salilla, etteivät he halunneet sen loppuvan, joten järjestimme ryhmälle vielä lisäksi ekstrana 3 kuukautta ohjattua kuntosaliharjoittelua kerran viikossa joulukuusta 2016 helmikuun loppuun 2017.


Ryhmä pudotti painoa yhteensä 76,6kg ja vyötäröt kapenivat 92 cm. Ohjattuja kokoontumisia oli yhteensä 31 kpl. Ryhmäläiset osallistuivat myös inbody- kehonkoostumusmittauksiin. Tässä ryhmässä ryhmähenki oli merkittävä motivoiva tekijä, ilmapiiri oli avoin ja toista tukeva. Ystävyyssuhteitakin solmittiin. Masa ja Kasa olivat tärkeässä roolissa hengenluojina, ja saimmekin nauraa monet hyvät naurut heidän jutuilleen. Kaisu ”Kasa” on 63-vuotias, kolme vuotta sairaseläkkeellä, perusterve
”Eläkkeelle jäin toimistopäällikön toimesta, kun en enää suoriutunut töistä, niin kuin odotettiin. Olin niin väsynyt ja ylipainoinen. Syy miksi olin, on minulle nyt selvinnyt tämän uuden elämäntaparemontin jälkeen. Minun viimeiset viisi vuotta olivat näin jälkikäteen ajatellen aivan mahdottomia jaksamisen suhteen. Aamulla heräsin viiden aikaan, olin useasti työpaikalla jo kuuden jälkeen, tein työtäni niin kauan kuin jaksoin, ja lähdin kotiin klo 15-17 aikaan. Torkuin illat television äärellä ja odotin, milloin voin mennä nukkumaan.
Sitten eräs päivä, kesken työpäivän, päätin, että nyt tämä loppuu minun kohdalta.
Menin työterveyslääkärin vastaanotolle ja sanoin, että en mene enää sinne työpaikalle.
Onneni oli, että yrityksellä oli ollut 10 vuotta sama työterveyslääkäri, joka tunsi yrityksen ja
työntekijät hyvin. Lääkäri ilmoitti, että voidaan hakea eläkettä tai sitten putoan päivärahalle, johon minä vastasin, että aivan sama. Vuoden verran olin sairaslomalla, jonka minä suurimman osan päivästä söin ja nukuin. Kelalta tuli hylkäävä eläkepäätös, mutta vakuutusyhtiö myönsi eläkkeen.


Sitten me mieheni kanssa kuulimme, että Utajärven kunnassa järjestetään painonhallintaryhmä. Olin aluksi vähän sillä mielellä, että joopa joo. Minulle tämä painonpudotus on tuttua. Olen aikanaan ollut Painonvartijoissa, kokeillut Cambridge-ohjelmaa ja niukkaenergistä ruokavaliota. Paino putoaa kyllä, mutta ei mene kuin muutama kuukausi, niin paino on entisellään ja vähän ylikin, että se niistä! Painonhallintaryhmän kanssa aloimme tapaamaan viikoittain: oli jumppaa, kuntosalitreeniä ja
luentoja. Ryhmän jäsenistä tuli hyvät ystävät keskenään ja sekin edesauttoi kulkemaan viikoittain treeneissä, vaikka meilläkin kertyi reilut 70 kilometriä matkaa aina reissulta.
Nyt sitten alettiin kiinnittää huomiota ruokavalioonkin. Loppui voin ja kuohukerman käyttö.
Otettiin lautasmalli käyttöön ja kiinnitettiin huomiota myös ruokailukertoihin. Liikuntaa aloin
harrastaa itsenäisesti ohjatun toiminnan lisäksi. Ostin viime talvena sukset ja kävin hiihtämässä sään salliessa. Pyöräilin kesällä ja talven kävin lavis-lavatanssijumpassa ja lihaskuntojumpassa  viikoittain. Paino on pudonnut 10 kg! Jos en olisi löytänyt tätä uutta elämää, olisin saanut kolesteroli- ja verenpainelääkkeet terveyskeskuksesta mukaan.
Kun ohjattu ryhmä loppui keväällä, varasimme kunnan liikuntatalolta ryhmälle oman
kuntosalivuoron, johon siirtyivät kaikki ryhmässä olleet. Jos työterveyslääkärini olisi sanonut minulle, että nyt liikkumaan ja painonpudotukseen järkevällä tavalla, olisin varmaan vielä työelämässä mukana, sillä on se niin palkitsevaa, kun syö oikein ja liikkuu.”


Matti ”Masa” on 69-vuotias, diabeetikko ja sepelvaltimotautipotilas. Puoliso kertoo: ”Masa on ikänsä ollut tukeva, ja minun entinen valmistamani ruokani vain ruokki hänenkin muotojaan ja sairautta. Elämäntaparemontin ansiosta Masan lääkitys muuttui.
Ennen oli insuliini ja ruokainsuliini käytössä, mutta kun paino putosi 15 kg, insuliinit jäivät pois, samoin verenpainelääkitys väheni. Insuliinin tilalle tuli yksi tabletti päivässä.
Olemme onnekkaita, kun me pääsimme mukaan yhdessä painonhallintaryhmään.
Kun Masa kävi ¨sokerihoitajan¨ luona kontrollissa, oli neuvottu ravinnon tärkeyttä diabeetikolle, mutta kun kokki oli kotona, joka tykkää kokkailla, niin ei viesti mennyt perille.
Tämä elämäntapa on tullut osaksi meitä!”
-----


On ihana nähdä, että tehdystä ”työstä” on saatu hyvä palkka: kolesterolin, verensokerin ja
verenpainearvojen parantuminen, kestävyys- ja lihaskunnon kohentuminen, kävelyn onnistuminen, painon putoaminen, muutokset ruokavaliossa, kaikenlaisen liikkumisen lisääntyminen ja liikunnanilon löytyminen.

Monenlaisessa vapaaehtoistyössä mukana oleva pariskunta vie nyt itse tietoa hyvinvointia
lisäävistä asioista omiin ryhmiin ja järjestää myös mahdollisuuksia muille liikkumiseen, kuten tämän entisen painonhallintaryhmän jatkaminen vertaisryhmänä, mistä Kaisu on ottanut vastuun. Toivottavasti tämä tarina auttaa motivoimaan omalta osaltaan myös muita samassa lähtötilanteessa olevia henkilöitä.


Suuret kiitokset vielä Matille ja Kaisulle omasta tarinasta ja onnellisia vuosia elämäänne!


Kaino Rajala/ Utajärven liikuntatoimi/liikunnanohjaaja
Mira Holappa/ Oulunkaari/terveydenhoitaja/sairaanhoitaja
Satu Hautala/ Oulunkaari/ psykologi (kliinisen & terveyspsykologian
pätevyys EFPA), OWCP Pro psykologisen
painonhallinnan ohjaaja