Liikuntaneuvontaa monella tavalla monelle ryhmälle Kuusamossa.

2.3.2017

Jukka Makkonen toimii liikuntapalveluissa tulosyksikön johtajana. Johtajan tittelistä huolimatta Jukka on kansanmies ja tuttu näky ihmisten parissa monessa eri yhteyksissä.

Jukka Makkonen toimii liikuntapalveluissa tulosyksikön johtajana. Johtajan tittelistä huolimatta Jukka on kansanmies ja tuttu näky ihmisten parissa monessa eri yhteyksissä. PoPLin mukana Jukka on ollut mm. ohjaamassa kuusamolaisia mm. Eikka bussin mukana. Kun illat venyvät ja näkee Jukan omalla persoonallaan vielä ilta kahdeksan aikaan antamassa pipo päässä palautetta taksimiehille voi todeta, että esimerkistä ei ainakaan liikuntapalvelujen kehittäminen Kuusamossa kiinni. Jukka on luonut työporukkansa kanssa kuusamolaisille kattauksen jossa jokaiselle löytyy jotain ja on ajan hengessä kiinni sekä avoin uusille kokeiluille.

Liikuntapalvelut kiersivät myös sivukyliä antamassa liikuntaneuvontaa. Jukka valmistelee Vuotungin tapahtumaa kylätalolle.

 

Kysyimme Jukalta millainen liikuntaneuvonnan tilanne Kuusamossa on tällä hetkellä. Vastauksesta voi lukea, että mukana on useita eri toimijoita ja yhteistyössä tilannne kehittyy koko ajan paremmaksi.

 

Kuusamossa Liikuntapalvelujen tarjoama liikuntaneuvonta hankkii asiakkaat usealla tavalla. Tärkein kanava on eri toimijoiden yhteistyöverkosto. Verkostoon kuuluvat mm. mielenterveyskuntoutujien toimintakeskus Riihi, sosiaalitoimisto, -Asiakaspalvelupiste Askel (pitkäaikaistyöttömät, ei koulussa olevat nuoret yms.), -Ksakki ry, sosiaalisen työllistämisen yksikkö ja kaupungin päihdeyksikkö

 

Edellämainitut yksiköt ottavat asiakkaidensa kanssa puheeksi liikunnan ja elämäntavat ja ohjaavat tarvittaessa asiakkaat Liikuntapalvelujen liikuntaneuvontaan.

 

Kuusamo tarjoaa myös liikuntaneuvontaa liikunnan palveluketjun kautta, jossa fysioterapian yksikkö ja diabeteshoitaja toimivat edellä mainitun verkoston tavoin. Lääkärien keskuudessa Liikuntapalvelujen liikuntaneuvontaa käytetään vähän.

 

Vanhuspalvelut suorittavat palvelutarpeen arviointia eri ikäryhmille ja myös tätä kautta ohjautuu asiakkaita liikuntaneuvontaan.

 

Kansanomaista liikuntaneuvontaa Kuusamo on tarjonnut jo kymmenen vuotta. Kuusamolaisten keskuudessa suosittu palvelu on ollut Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun liikuntapalvelujen kautta tarjoamat kehonkoostumusmittaukset ja muut terveyskuntomittaukset (EIKKA-bussi). Palvelun käyttäjille annetaan tulosten tulkinnan yhteydessä liikuntaneuvontaa ja tarvittaessa heitä ohjataan vielä lisäneuvontaan.

 

Liikuntapalvelut ovat aktiivisesti mukana myös tapahtumissa missä liikuntaneuvonta on mukana mm. Ikämessuilla. Jonkin verran asiakkaita tulee liikuntaneuvontaan myös oma-aloitteisesti.

 

Liikuntaneuvonnan sisältö on varsin pelkistetty: Asiakkaan tilanteen kartoitus (apuna mm. Liikuntapiirakka), neuvonta, liikuntatarjonnan esittely, ohjemateriaalin jako (mm. KKI:n oppaat), mahdollisesta ohjauksesta kuntosalilla tms. sopiminen tai liikuntaryhmään tutustumisesta sopiminen.

Liikuntapalvelut kiersivät myös sivukyliä antamassa liikuntaneuvontaa. Jukka valmistelee Vuotungin tapahtumaa kylätalolle.